Wat te doen met een oud matras?

Oude matrassen bij Retourmatras

Een matras is bij normaal gebruik na gemiddeld 10 jaar aan vervanging toe. Afhankelijk van het type matras dat u heeft en hoe u ermee bent omgegaan. Wanneer u in onze showroom in Barneveld een nieuw bed of boxspring uitzoekt, kunnen wij uw oude matras bij levering en montage mee retour nemen. 

Inzameling van matrassen

Wist u dat in Nederland jaarlijks meer dan 1,5 miljoen matrassen afgedankt terug komen uit de markt? Dat is een stapel van ongeveer duizend Eiffeltorens op elkaar. Oude matrassen zijn hiermee al jaren de grootste stroom binnen het huishoudelijk restafval. Maar wat wordt er gedaan met zo’n afgedankt matras? Dat leggen wij uit in dit blogbericht. 

Tot een aantal jaren geleden was het verbranden van oude matrassen de standaard. Maar bij verbranding van een matras komt maar liefst 48 kilo CO2 vrij! Dat is veel. Twee jaar geleden belandde twee derde van alle matrassen nog in de verbrandingsoven. Slechts een derde van de matrassen werd gerecycled tot bijvoorbeeld isolatiematerialen, ondertapijt en sportvloeren. 

Recycling van matrassen

Tegenwoordig is dit heel anders en loopt Nederland voorop als het gaat om matras recycling. Retourmatras heeft geïnvesteerd in voldoende recycle capaciteit en nu wordt zo’n driekwart van de afgedankte matrassen gerecycled. Dat doel stond voor 2028, maar is gelukkig al veel eerder gehaald. Ook de belangstelling vanuit het buitenland is enorm. Dat is natuurlijk ook een win-win situatie: het oude matras kunt u inleveren en verantwoord recyclen en dat is dan ook weer beter voor het milieu. Wat gebeurt er precies als het matras gerecycled wordt? Alle materialen van het matras worden dan van elkaar gescheiden en afzonderlijk gerecycled. Denk bijvoorbeeld aan de stalen veren, de stof en het schuim. 

Grote producenten zijn nu bezig om matrassen anders te ontwerpen, om ze makkelijker uit elkaar te halen wat weer makkelijker is voor de recycling van matrassen. Onderdelen worden zo min mogelijk verlijmd en ander schuim wordt gebruikt waar eenvoudiger een nieuw matras van gemaakt kan worden. 

Geef uw matras een tweede leven

Benieuwd wat te doen met uw oude matras? Ook Van Manen Slaapkamers werkt graag met duurzame producten, zoals goed herbruikbare of afbreekbare matrassen en natuurlijke materialen.

Het recycling proces bij Retourmatras

Daarbij laten we ieder teruggekomen matras recyclen door Retourmatras. Zo dragen wij ons steentje bij op het gebied van circulaire economie. Op deze manier krijgt een oud matras een tweede leven en kan de nieuwe generatie blijven genieten van wat onze prachtige natuur te bieden heeft. 

Bezoek onze showroom in Barneveld

Bent u toe aan een nieuwe boxspring of matras? Bezoek onze uitgebreide showroom en laat u informeren. Kom proefliggen op onze matrassen en ontdek welk matras het beste bij u past. Wanneer onze monteurs uw samengestelde bed bij u komen plaatsen, wordt uw oude matras meegenomen voor matras recycling. Met deze verantwoorde keuze, kunt u heerlijk slapen!

Lees ook hoe u de keuze maakt voor een hard of zacht matras

« Terug naar het overzicht