Kurkvloer kopen, een ecologische keuze

Kies een goede basis voor uw woning

De vloer is de basis van uw woning en bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de ruimte. Wanneer u kiest voor kurk laminaat of kurk vloerbedekking, kiest u voor een vloer met een moderne uitstraling. Maar wist u dat kurk ook nog eens 100% natuurlijk en milieuvriendelijk is? Een kurkvloer kopen is daardoor een bewuste en duurzame keuze.

De kurk die gebruik wordt om kurk vloerbedekking te maken, komt van de kurkeik. Deze bomen zijn veelal afkomstig uit Portugal en Spanje. Wanneer de boom 25 jaar oud is, wordt de 5 centimeter dikke schors van de boom gehaald. Dit gaat heel eenvoudig en is niet schadelijk voor kurkeik. En het mooie is dat na negen jaar dit proces herhaald kan worden! De kurk groeit weer aan en kan na negen jaar geoogst worden. De kurkeik kan wel 200 jaar oud worden. Dus reken maar uit hoe vaak er kurk geoogst kan worden van de boom! 

De voordelen van kurk laminaat of kurk vloerbedekking

De geoogste schors, lijkend op een honingraat, wordt vermalen tot korrels, verhit en daarna geperst tot kurk vloertegels of stroken. Bij kurk laminaat of vloerbedekking zijn in allerlei dessins mogelijk. Zo is er altijd wel een type kurk vloerbedekking te vinden die aansluit bij uw smaak. Wilt u een kurkvloer kopen die volledig uit kurk bestaat? Of kiest u liever een product waarin kurk wordt verwerkt, de voordelen van kurk behoud, maar waarbij u wel de hout- of steenlook krijgt die u wilt? Dat is namelijk ook een optie!

Het grote voordeel van kurkvloeren is het ecologische aspect, maar dat is niet het enige! Kurk is geluiddempend, veerkrachtig, waterafstotend, onderhoudsvriendelijk en antistatisch. Een kurkvloer vangt als het ware de klap op, waardoor de vloer geluiddempend en veerkrachtig is. Daarnaast zijn beschadigingen ook minder snel zichtbaar. Deze vloer is tevens ook eenvoudig om zelf te leggen. Vindt u het toch prettig om de kurkvloer te laten leggen? Dan is dat uiteraard ook een optie. Bij Van Manen Parket kunnen wij ook de kurkvloer leggen. 

 

Kurkvloer laten leggen op vloerverwarming

Een kurkvloer bestaat uit miljoenen luchtcellen en is daardoor van nature isolerend. De vloer voelt warmer aan dan andere vloeren en is daardoor ook uitermate geschikt voor de slaapkamer. Want wat is het lekker om uit bed te stappen en niet meteen met uw voeten op de koude vloer te stappen. De isolerende werking werkt ook nog eens uitstekend samen met vloerverwarming. Doordat de kurk hard op elkaar is geperst, voelt u de warmte van de vloerverwarming gewoon. Een kurkvloer kan daarom perfect gelegd worden op vloerverwarming. Door de fineerlaag blijft stof op de kurk vloerbedekking liggen. Het stof is eenvoudig weg te halen met een stofzuiger en dat maakt kurk ook heel geschikt voor mensen met astma. 

Een kurkvloer kan zowel zwevend als gelijmd gelegd worden op de ondervloer. Kurk is erg flexibel, daardoor zullen bij gelijmde kurkvloeren ook sneller de ongelijkheden zichtbaar zijn van de ondervloer.  Daarom is het ook noodzakelijk om de ondervloer eerst te egaliseren, zodat u zeker weet dat alle ongelijkheden verdwenen zijn. Zwevende kurkvloeren zijn daarentegen een goed alternatief. Kurk wordt dan fabrieksmatig op de hdf kern verlijmd. Door middel van een klikverbinding kan de kurkvloer ook eenvoudig gelegd worden.

Wilt u een kurkvloer kopen? Win professioneel advies in bij de verkoopadviseurs van Van Manen Parket. In onze uitgebreide showroom laten we u graag zien wat er allemaal mogelijk is op gebied van kurk vloerbedekking. Wilt u graag een vloer van gerecycled kurk, een kurkvloer met een andere kleur of toch liever een kurkvloer met een hout- of steenlook? Voor kurkvloeren bent u bij Van Manen Parket aan het juiste adres!