Hoeveel gewicht kan een houten vloer dragen?

Hoe zwaar mag u een houten vloer belasten? Is dit een rare vraag? Wij vinden van niet! Een houten vloer heeft een hoog soortelijk gewicht. Daardoor is de vloer sterk en duurzaam. Een parket– of houten vloer is zwaarder dan de meeste andere vloerbedekkingen, zoals bijvoorbeeld laminaat of tapijt. Het gewicht van een houten vloer per m2 is grofweg 10 tot 15 kilogram per m2. Daarom leidt het gewicht wat een vloer moet dragen zelden tot problemen. Dit is eigenlijk ook logisch, omdat we in onze woonkamer zonder blikken of blozen een volle boekenkast plaatsen. Of een immens grote piano. Dan staat er zomaar meer dan 500 kilogram op een klein aantal m2.

Vloerbelasting bij verschillende vloerbedekkingen

Hoeveel gewicht kan een houten vloer dragen?

De maximale vloerbelasting bij vloeren van oudere panden ligt veel lager dan die van nieuwere vloeren. Tegenwoordig ligt de kwaliteit van houten vloeren natuurlijk een stuk hoger. Een houten vloer heeft als voordeel dat deze de belasting goed verspreid over een groot oppervlak. Dit komt omdat hout stijf is. Hoeveel gewicht kan een houten vloer dragen? De vloerbelasting van een houten vloer is gemiddeld genomen berekend op 150 tot 200 kg per m2 en kunnen dus prima een hoog gewicht dragen. 

Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar andere soorten vloerbedekking, zoals laminaat, PVC of tapijt is dit heel anders. Laminaat komt al wat meer in de buurt van hout of parket qua maximale vloerbelasting, maar PVC of tapijt komt nauwelijks in de buurt. Daarbij blijft de impact van een hoge vloerbelasting onveranderd hoog.    

Wat is er allemaal mogelijk

Bij bijvoorbeeld een piano ontstaat plaatselijk veel druk op een houten vloer. Of wat te denken van een aquarium of een zwaar fitnesstoestel? Bij deze praktijkvoorbeelden spreken we van puntbelasting. Een zwaar object belast slechts een deel van de vloer en drukt daar flink door. Gekeken naar zachte vloerbedekking, zoals Marmoleum en tapijt, blijft in dit geval alsnog de indruk zichtbaar. Door de pianowielen op schoteltjes te plaatsen wordt de druk iets beter verdeeld. Een houten vloer is dan toch veel beter geschikt om dergelijke grote voorwerpen te dragen, omdat de belasting op de stijve vloerbedekking hier goed verspreid wordt. 

Waar u op moet letten bij een houten vloer

Het is goed om stil te staan bij de gevolgen van de aan te brengen vloerbedekking. Bij Van Manen doen wij daarom altijd minimaal een technische voorinspectie. Daarbij brengen we secuur in kaart hoe de situatie ter plaatse is en wat de beste aanpak is. Zo kunnen we goed bepalen hoe zwaar je een houten vloer mag belasten. Regelmatig passen we de vloer die eronder zit – de constructievloer of ondervloer- aan. Bijvoorbeeld door deze vlakker te maken. Af en toe komt het voor dat we hem versterken. Altijd hebben wij als doel om een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren. Kiest u voor de kennis en kunde van Van Manen Parket, dan mag u vertrouwen op een deugdelijk advies. 
Wilt u meer weten over ons uitgebreid aanbod aan parket- en houten vloeren? Of over hoeveel gewicht een houten vloer kan dragen? Bent u benieuwd wat er bij u thuis allemaal mogelijk is? Wij helpen u graag. Neem contact op met onze adviseurs. Langskomen is ook weer mogelijk! Maak een afspraak en wij voorzien u van goed advies in onze showroom.

« Terug naar het overzicht