Van gas naar inductie

Kookt u net als de meeste mensen ook nog steeds het liefst op gas? In de toekomst zullen we toch moeten overstappen, want gas wordt vervangen door meer duurzamere varianten. Met het doel om samen bij te dragen aan een schoner milieu. Sinds 2019 krijgt namelijk geen enkel nieuwbouwhuis een gasaansluiting en in 2050 moeten zelfs alle gasaansluitingen in woningen vervangen worden voor een duurzame installatie. Dat komt omdat stroom op langer termijn duurzamer zal zijn dan gas. Steeds vaker gaan onze klanten daarom van gas naar inductie en kiezen ze een inductiekookplaat ten koste van koken op gas. Bent u benieuwd naar de voordelen van inductie koken in vergelijking met koken op gas? Wij zetten ze voor u op een rijtje. 

De voordelen om op inductie koken

Wilt u koken op inductie? Neem contact op!

Een groot voordeel van koken op inductie is dat u nauwkeurig kunt afstellen hoe u het eten wilt laten verwarmen. Tot op de seconden en zelfs het daadwerkelijke aantal graden aan toe. Op deze manier heeft u meer controle over de bereiding van het eten. Een ander voordeel is dat een pan met water zo aan de kook wordt gebracht. En, wat veel mensen niet weten is dat de inductie kookplaat niet heet wordt, omdat inductie wordt verhit via een elektromagnetisch veld. Zo wordt enkel de pan verhit, zodra de bodem van de pan de plaat aanraakt. Deze nieuwe manier van koken is veilig, omdat een inductieplaat geen open vuur heeft.

Schoonmaken is ook nog nooit zo eenvoudig geweest, zowel voor de inductie platen als de keramische kookplaat. De gladde, keramische kookzones van een inductie kookplaat worden lang niet zo vies als andere kookplaten. Omdat de zones alleen verhit worden door de restwarmte van de pannenbodems, brandt bijvoorbeeld overgekookt water of gemorste tomatensaus niet in. Zo krijgt u geen hardnekkige vlekken op de inductie kookplaat en hoeft u alleen nog na het koken snel de plaat schoon te maken. Let wel op dat u de keramische kookplaats pas schoonmaakt zodra de plaat volledig afgekoeld is.

Met het koken op een inductie kookplaat draagt u ook bij aan het milieu, omdat elektriciteit energiezuiniger is dan gas. Dit is uiteindelijk ook terug te zien in de kosten. Kortom, genoeg voordelen om op inductie te koken.

Nieuwe pannen

Stapt u over van gas naar inductie? Houd er dan ook rekening mee dat u nieuwe pannen nodig heeft. Voor inductie kookplaten heeft u namelijk speciale pannen nodig met een dikke magnetische bodem. Het is daarnaast raadzaam om ook nieuwe pannen aan te schaffen als u van gas naar inductie gaat, omdat de bodem van pannen vaak krom getrokken worden door het gas. Daardoor sluit de bodem van de pan niet meer goed aan op de inductieplaat. Het gevaar is dan ook dat het glas van de inductieplaat kapot kan springen. 

De ombouw van gas naar inductie

De ombouw van gas naar inductie vergt wel wat aanpassingen in de meterkast. Onze vakspecialisten kunnen u daar alles over vertellen en er samen met u voor zorgen dat deze aanpassingen op de juiste manier doorgevoerd wordt. Door de overstap van gas naar inductie verandert namelijk ook het elektriciteitsverbruik en door het hogere verbruik bestaat de kans dat u een aangepaste of moderne meterkast nodig heeft, met daarin een speciale kookgroep. Dat wil ook zeggen dat er een aansluiting naar de keuken moet komen. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Schakel daarom de hulp in van vakspecialisten zoals Van Manen.

Inbouw afzuigsysteem

Bij de inductie kookplaat is het ook mogelijk om te kiezen voor een werkbladafzuiging. De werkbladafzuiging, ook wel bekend als de kookplaat met inbouw afzuigsysteem, is een afzuigsysteem wat volledig verwerkt is in de kookplaat. De dampen die bij het koken vrijkomen, worden niet naar boven gezogen maar naar onderen in het werkblad. Hierbij heeft u dus geen grote afzuigkap boven uw kookplaat hangen, maar juist een strak en elegant ontworpen kookplaat die tegelijkertijd een goede afzuiging verzorgt. Daarnaast kan een kookplaat met inbouw afzuigsysteem overal geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat u geen rekening hoeft te houden met diverse technische aspecten, zoals de luchtafvoer mogelijkheden. Een inbouw afzuigsysteem is ook extra fijn wanneer u een kookeiland heeft. Zo hangt er geen afzuigsysteem midden in de ruimte en kan deze mooi weggewerkt worden in de kookplaat.

Bent u geïnteresseerd in koken op inductie en wilt u weten hoe u van gas naar inductie kunt overstappen? Bij Van Manen Keukens helpen wij u graag in de zoektocht naar uw ideale keuken met het oog op de toekomst. Maak een (online) afspraak via onze website! 

« Terug naar het overzicht