Verantwoord hout stoken kán wel

Niets is mooier dan de levendige vlammen van een houtkachel. Het mooie vuur verwarmt en verlicht de kamer. Het is een echte sfeermaker. In de media lijkt het helaas een terugkerend onderwerp van negatieve berichtgeving: houtstook. Onterecht! Houtstook is namelijk een term die heel breed gebruikt wordt, maar slaat op zaken die niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Milieuvriendelijke houtkachels worden over 1 kam geschoren met authentieke open haarden, vuurkorven, barbecues en kachels in een veranda. Die vergelijking is krom. Waarom? Dat leggen we u graag uit! Bij verantwoord hout stoken is een houtkachel namelijk wel een CO2 neutraal toestel.

Een vuurkorf is sfeervol, maar belastend voor het milieu.

Wat wordt gezien als houtstook?

Wanneer er wordt gesproken over houtstook, is dat vaak in de breedste zin van het woord. Wanneer er over stookoverlast wordt gesproken, gaat dat in 9 van de 10 gevallen niet over de duurzame houtkachels die worden geïnstalleerd door DE-erkende bedrijven zoals Van Manen Haarden & Kachels. Het gaat over de buurman die zijn speklapje staat te bakken op zijn kolenbarbecue, het gaat over vuurkorven die in woonwijken worden gestookt waarvan de rook alle kanten op waait, het gaat over kachels in een veranda waarvan de pijp net boven de veranda uitkomt zodat de rook tussen de huizen blijft staan. Deze manier van verwarming, dat gaat niet over haarden en kachels die wij verkopen. 

Op een verantwoorde manier hout stoken

Verantwoord stoken in een duurzame houthaard

Wat wij (anders) doen? In ons assortiment vindt u alleen houthaarden-en kachels die voldoen aan de EcoDesign richtlijnen. Dat betekent dat ze nu al voldoen aan de strengere regelgeving die in 2022 in heel Europa van kracht wordt. Dat zijn duurzame houtkachels die een minimale uitstoot van fijnstof produceren. Onze monteurs zijn op de hoogte van de wet-en regelgeving in Nederland en installeren de rookafvoer in overeenstemming met het bouwbesluit. Dat betekent dat de afvoer van een houtkachel áltijd uitmondt bij de nok van het dak. Daarnaast is het belangrijk dat het rookkanaal goed is afgestemd op de houtkachel. In een rookkanaal ontstaat namelijk thermische trek. De verbranding komt daardoor optimaal op gang, maar het is wel belangrijk om daar een goede balans in te vinden. Teveel trek veroorzaakt namelijk een te felle verbranding, maar te weinig trek zorgt weer voor het smoren van vuur. Onze vakkundige installateurs hebben daar ruimschoots ervaring in. Ze houden rekening met alle omstandigheden en factoren, zodat verantwoord stoken ook mogelijk is en overlast voorkomen wordt.

Verantwoord hout stoken kan wel!

Een duurzame houtkachel van Van Manen Haarden & Kachels

Met een milieuvriendelijke houtkachel, gekocht en geïnstalleerd door Van Manen Haarden & Kachels, zijn de eerste twee stappen goed genomen. Daarna komt het op de stoker aan! De manier waarop u de houtkachel namelijk aanmaakt is ook van groot belang. Belangrijk bij verantwoord hout stoken is dat de stoker goed, onbehandeld, droog en schoon hout gebruikt en op de juiste manier stookt om uitstoot van schadelijke stoffen te voorkomen. Droog hout is nodig, omdat dit namelijk voor de minste fijnstof zorgt. Droog hout is te herkennen aan de barsten of het loslatende schors. Via de Zwitserse Methode kunt u duurzaam hout stoken. Verbranding van hout komt namelijk erg nauw. Het principe is dat de kleinste stukjes hout bovenop de stapel liggen en het vuur van bovenaf wordt aangestoken middels een aanmaakblokje. Wij bieden onze klanten dan ook een (online) stooktraining om zo op een goede manier te voldoen aan de vier pijlers, namelijk:

  • Gekeurd toestel
  • Gecertificeerde installatie
  • Geschikte brandstof
  • Juist stookgedrag

Wilt u meer weten over verantwoord hout stoken met een milieuvriendelijke houtkachel? Onze adviseurs vertellen u graag meer over verantwoord stoken met een duurzame houtkachel. Maak een afspraak voor bezoek aan de showroom of maak gebruik van online advies.

« Terug naar het overzicht