Houtkachel in een nieuwbouwwoning

Heeft u zojuist een nieuwbouwwoning gekocht? Gefeliciteerd! Het mooie aan een nieuwbouwwoning? Alles kan tot in de puntjes ingericht worden naar uw smaak en stijl. Aan de hand van het beschikbare budget maakt u een wensenlijstje en bepaalt u wat echt niet mag ontbreken in uw woning. Wat wij vaak horen van onze klanten is dat een gezellige sfeer een werkelijke must is voor de woning. Dat kan in een nieuwbouwwoning wel een uitdaging zijn, vooral in de eerste fase. Hoe u vrijwel meteen gezellige sfeer creëert? Heel simpel, met een haard of kachel.

Een moderne houtkachel mag eigenlijk niet ontbreken in een nieuw huis. Vraagt u zich af of een houtkachel in een nieuwbouwwoning wel kan? Er is maar één antwoord: Jazeker! In ons uitgebreide assortiment hebben wij honderden verschillende houthaarden, allemaal met hun unieke eigenschappen. En natuurlijk begrijpen wij heel goed dat u wat hulp nodig heeft om uit honderden kachels juist die ene te vinden die aansluit bij uw wensen en geschikt is voor uw woning. 

Onze adviseur helpt u graag bij uw keuze

Twijfelt u welke open haard in uw nieuwbouw woning past? Breng dan een bezoek aan onze showroom, neem foto’s en/of tekeningen mee van uw nieuwbouwwoning en laat u informeren door onze kundige adviseurs. Zij vertellen u precies over de persoonlijke mogelijkheden voor uw woning. Er zijn namelijk een aantal zaken waar u op moet letten bij het plaatsen van een gashaard of houtkachel in een nieuwbouwwoning. In een goed geïsoleerde woning is er bijvoorbeeld beperkt toevoer van verse lucht. Daardoor wordt het al snel veel te warm in uw woning. Moderne ventilatiesystemen regelen de luchttoevoer en dat moet niet verstoord worden. Hoe? Door te kiezen voor een houtkachel met gesloten systeem, zit u in de meeste gevallen goed.

Gashaard in uw nieuwbouw woning? Kan wel!

Toch liever een gashaard voor uw nieuwbouwwoning? Ook dat is mogelijk! Ook wanneer uw woning gasloos wordt opgeleverd. De meeste moderne gashaarden in ons assortiment zijn namelijk ook leverbaar op propaan (bio)gas. Op die manier bent u niet afhankelijk van aardgas om te genieten van de warmte en sfeer van een mooi vuur. En heeft u bijvoorbeeld alle technische keuzes al gemaakt en is de gasleiding voor een gashaard daar nog niet in meegenomen? Dan is dat geen enkel probleem en dan vinden wij daar als kachelspecialist een oplossing voor. Groot voordeel aan een gashaard dat u alleen maar op de knop hoeft te drukken en het genieten begint! 

Houtkachel in huis zonder schoorsteen

Wellicht denkt u dat u enkel een houtkachel kan kopen, als uw woning een schoorsteen heeft. Niets is minder waar! Onze monteurs kunnen namelijk een rookkanaal aanleggen in huis, dat de verbrandingsgassen op natuurlijke wijze afvoert tot buiten de woning. Dus ook voor een nieuwbouwwoning zonder schoorsteen is het mogelijk om een houtkachel te plaatsen. Onze monteurs plaatsen in dat geval een rookkanaal dat op de benedenverdieping begint en uitmondt bij de nok van de woning. Aan de hand van tekeningen van de woning bepalen we van tevoren het kanaaltraject om een goede werking en natuurlijke trek te garanderen. Een belangrijke voorwaarde is dat de uitmonding van het rookkanaal dichtbij de nok moet zijn. In het geval van de nieuwbouwwoning is het wel belangrijk om rekening te houden met kabels en leidingen die over de verdiepingsvloeren lopen. Probeer daar voor de bouw van de woning al rekening mee te houden, om te voorkomen dat er door leidingen of kabels heen geboord wordt. 

Let wel op: voor iedere brandstof is wel een ander rookkanaal nodig. Voor de vaste brandstoffen van een pelletkachel en houtkachel dient het rookkanaal volledig naar boven, naar de nok geleid te worden. Voor een gashaard geldt dat het rookkanaal door de gevel naar buiten kan worden geplaatst. In dat geval hoeft het rookkanaal dus niet door de bovendiepingen geplaatst te worden. Houd daar ook rekening mee. Uiteraard zijn onze monteurs volledig op de hoogte van de vereisten en zorgen zij ervoor dat de haard of kachel op de juiste wijze geplaatst wordt.

Een hoog rendement houtkachel voor een minimale uitstoot

Inbouw houtkachel met hoog rendement

Bent u op zoek naar een houtkachel voor in een nieuwbouwwoning, houd dan ook rekening met het aantal kW dat de kachel uitstoot. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een kachel om vooral voor de gezelligheid te stoken? Dan doet u er verstandig aan om te kiezen voor een vermogen van ongeveer 4kW. Wilt u de houtkachel juist gebruiken om uw woning te verwarmen, dan kunt u dat als volgt berekenen: 1 kW kan ongeveer 10 vierkante meter opwarmen. Op basis van de oppervlakte kunt u voor uw eigen nieuwbouwwoning de juiste warmtebron kiezen.

Bij Van Manen Kachels bieden wij ook een ruim assortiment houtkachels met een hoog rendement. Een hoog rendement houdt in dat de warmte van de kachel goed benut wordt in huis. Een bepaald percentage van de warmte gaat altijd verloren via de schoorsteen of het rookkanaal. Door te kiezen voor een kachel met een hoog rendement weet je zeker dat de uitstoot minimaal is en dat een groot gedeelte van de warmte ook in huis blijft. Dat wil ook zeggen dat er voor een houtkachel minder hout nodig is. Een zeer milieubewuste keuze!

Kortom, bent u op zoek naar een gashaard of houtkachel voor in een nieuwbouwwoning, dan zijn deze mogelijkheden er absoluut. Ook al heeft u geen schoorsteen of heeft u daar bij het maken van de technische keuzes nog geen rekening mee gehouden. Kom voor meer informatie gerust eens naar onze showroom. Onze adviseurs helpen u graag op weg in de zoektocht naar een haard of kachel, van oriëntatie tot nazorg. 

« Terug naar het overzicht